Energieopslag is in zekere zin als heilige graal te beschouwen voor de energietransitie. Het synchroniseert de beschikbaarheid van energie met de behoefte eraan. Specifiek voor elektrische opslag is er goed nieuws voor wat betreft de kostprijs van batterijen. Die blijft dalen terwijl de prestaties alleen maar beter worden. Zo daalden in 2024 de prijzen met 20 procent ten opzichte van 2023 tot een wereldwijd record van 115 Amerikaanse dollar per kWh, circa 106 euro/kWh. De grootste daling sinds 2017. Dit blijkt uit een analyse van mediabedrijf BloombergNEF.
Oorzaak prijsdalingen batterijen
Factoren die de daling veroorzaken zijn onder andere overcapaciteit in de celproductie, schaalvoordelen, lage metaal- en componentprijzen, de overstap naar goedkopere lithium-ijzer-fosfaat (LFP) batterijen en een vertraging van de verkoop van elektrische voertuigen. Het dalingspercentage betreft een wereldwijd gemiddelde, waarbij de prijzen sterk variëren van land tot land en van toepassingsgebied tot toepassingsgebied.

Overcapaciteit
De afgelopen twee jaar hebben accufabrikanten hun productiecapaciteit flink uitgebreid in afwachting van de stijgende vraag naar accu's in auto’s en in stationaire opslag. Maar op dit moment is er sprake van overcapaciteit, met wereldwijd 3,1 TWh (Een terrawattuur is een miljard kWh, red.) aan volledig in bedrijf zijnde productiecapaciteit voor batterijcellen. Dat is volgens Bloomberg meer dan 2,5 keer de jaarlijkse vraag naar lithium-ionbatterijen in 2024.
Celprijzen verlagen
“De prijsdaling voor batterijcellen was dit jaar groter dan de prijsdaling voor de grondstoffen, wat aangeeft dat de marges voor batterijfabrikanten onder druk staan", vertelt batterijspecialist Evelina Stoikou van Bloomberg: "Vooral kleinere fabrikanten staan onder druk om de celprijzen te verlagen in hun strijd om marktaandeel.” Hoewel de industrie heeft geprofiteerd van de lage grondstofprijzen, zouden die de komende jaren weer kunnen stijgen als geopolitieke spanningen, importtarieven op batterijmetalen en de terugloop van de opening van nieuwe mijnen als gevolg van de huidige lage prijzen.
Batterijprijzen in 2025
Bloomberg verwacht dat de prijzen van batterijen in 2025 verder dalen met bijna 3 euro per kWh. Bovendien zullen in de nabije toekomst door blijvende investeringen in onderzoek en ontwikkeling, verbeteringen van productieprocessen en capaciteitsuitbreiding in de hele toeleveringsketen, zorgen voor betere batterijtechnologie tegen lagere prijzen. Tot slot zullen nieuwe technieken, zoals anodes van silicium en lithium, elektrolyten op basis van vaste stoffen, nieuw kathodemateriaal en verbeterde productieprocessen een belangrijke rol spelen bij verdere prijsverlagingen in het komende decennium.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Installatie Journaal.